Inget kommer att förändras, om inget ändras

Ingenting är konstant – världen förändras, hela tiden, oavsett om vi vill eller inte. Förändring är – eller borde åtminstone vara - en integrerad del av vår vardag – ett fullständigt självklart normalläge. Den som inte ständigt rör sig och utvecklas förlorar – eller kommer åtminstone inte att vinna.

”Inget kommer att förändras, om inget ändras.”
Det är ett vedertaget citat, vars sanningshalt Kaj Kunnas fått många bevis på under sin karriär.
Han kräver ingen närmare presentation efter 27 år som sportjournalist på YLE och för evigt förknippad med ishockey-VM, som han refererade i hela 21 år. Numera är Kaj egen företagare i form av reseguide, och föreläser om team building och kommunikation samt om vikten av en positiv attityd – och av förändring.

Nya insikter

Kunnas sade för några år sedan upp sig för att leva Livet 2.0. Det samma gjorde hustrun Gerd Marianne.
Efter mer än ett halvt liv i södra Finland sålde paret sitt hus och flyttade upp till Österbotten, där sommarstugan alltid stått i Munsala, och därifrån Gerd Marianne är hemma. Paret delar nu sin tid mellan sommarstugan, lägenheten i Nykarleby och en lägenhet i Almuñécar på den spanska östkusten. De gjorde en förändring – en frivillig sådan.
– Jag drabbades av en stroke 2016 och innan jag var helt återställd fick min hustru en cancerdiagnos. För första gången i livet fanns det viktigare saker än jobbet, och nya insikter kom till oss, fortsätter Kaj. Tänk om vi aldrig skulle hinna bli pensionärer?

Mer smärtsamt om ett måste

Att välja att säga upp sig kändes betydligt enklare än att tvingas bli sjukpensionär – eller något ännu värre.
– En förändring ska ske i tid och av fri vilja – det är betydligt mindre smärtsamt än om den skjuts upp tills det blir oundvikligt och ett måste, konstaterar Kaj.
Det är en livslärdom han fått också under åren som journalist, efter att ha följt med otaliga idrottares och kanske speciellt de finländska hockeylejonens framgångssaga.
– När man är på topp gäller det att vara extra aktsam – och extra villig att förändra saker och ting. Motståndarna, konkurrenterna, iakttar allt noggrant och kommer förr eller senare att kopiera det som varit det vinnande konceptet. För att ha fortsatt framgång måste man därför förändra något.

Leder till nya lärdomar

Det samma gäller inom näringslivet och företagen.
– Man ska ta vara på möjligheterna att utvecklas – att gå bräschen för sin bransch och leda utvecklingen – oavsett om det gäller taktik i ishockey eller övergången till miljövänligare bränslen och gasdrift inom transportbranschen – eller något helt annat, fortsätter han.
Genom förändring tvingas man också alltid till att lära sig nya saker. Det kanske inte alltid är positiva sådana, men genom förändring blir vi bättre på allt.
– Både med- och motgångar leder oss fram till nya tankar, och båda behövs, menar Kaj.
Förändring är ett arbete som aldrig blir färdigt, en pågående förbättringsprocess.
– Och det är ett måste för att man ska bli framgångsrik, avslutar han.

Text och foto: Anna Sand

Vårt nyhetsbrev

Vill du vara först med de senaste nyheterna från Scandic Trans? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vår företagstidning

Delivered

2020
Ladda ner ››

Relaterade nyheter

Tack för din registrering! Formuläret skickades utan problem. Vänligen kontrollera din inbox för bekräftelse.