Julen är högsäsong hos Berg Trading

Berg Trading är ett privat sälj- och agenturföretag i Vasa, som presenterades i andra numret av Delivered. Företaget importerar livsmedel i första hand från Sverige, men även från Italien och Tyskland, och inför julhelgen tiodubblas importvolymen för vissa av produkterna.

Delivered (länk till artikeln här)

Hur ser det då ut under ett ”undantagsår” som detta?
– Efter den inledande hamstringen man såg när pandemin tog fart i våras, har konsumtionen av många dagligvaror förblivit på en högre nivå än normalt, konstaterar Magnus Berg. Många tillbringar mer tid hemma än tidigare och enligt en prognos kommer 300 000 finländare mer än normalt att vistas i sitt hemland under julen. Vi har förberett oss och byggt upp ett ännu större lager än tidigare jular.

Enligt Magnus handlar det om en volymökning på cirka 20 procent för exempelvis knäckebröd – en produkt som annars tappar någon procent i försäljning varje år.


– Det är en drastisk förändring, konstaterar han. Av en del produkter har vi inte kunnat få de mängder vi behövt, eftersom producenterna inte hinner tillverka i samma takt som de säljer. Det beror på att konsumtionen har ökat i hela Norden.


Till de viktigaste julprodukterna hör Nyåkers pepparkaksprodukter, Leksands julknäcke samt Herrljunga glögg och julmust. Allt har hittills haft god åtgång, och av det typiskt, rikssvenska julgodiset – skumtomtarna – var man redan före första advent tvungen att beställa mer.


– Skumtomtarna är omåttligt populära, ler Magnus.
En nyhet i år är de palmoljefria pepparkakorna från Nyåkers – något som i Sverige idag ses som en självklarhet.


– I Finland ligger vi alltid efter och vi har därför satsat på både en annons- och en influencerkampanj för att marknadsföra dessa.

Utvecklingen på den svenska marknaden är avgörande för vad som kommer att sälja även här, och på Berg Trading är man därför noggrann med att följa den. Osäkerheten inför nästa år är ändå påtaglig på grund av pandemin.


– Det enda som är säkert är att folk fortsättningsvis behöver äta, och just nu unnar många sig mer och bättre mat hemma eftersom man inte äter ute lika ofta.
Osäkerheten till trots har företaget valt att satsa på sitt hållbarhetsarbete, och där är övergången till HVO biobränsle tillsammans med Scandic Trans en viktig faktor.


– All vår import sker med hjälp av Scandic Trans flotta, och vårt eget engagemang i frågan gör oss övertygade om att det inte är bortkastade pengar. Tvärtom – det är den enda rätt riktningen, avslutar Magnus.

Text och foto: Anna Sand/bySand

Vårt nyhetsbrev

Vill du vara först med de senaste nyheterna från Scandic Trans? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vår företagstidning

Delivered

2020
Ladda ner ››

Relaterade nyheter

Tack för din registrering! Formuläret skickades utan problem. Vänligen kontrollera din inbox för bekräftelse.