Så påverkades vår ekonomi av pandemin

Heidi Schauman, chefsekonom för Swedbank Finland, medverkade i årets nummer av vår kundtidning Delivered. Vårens intervju gjordes mitt under brinnande pandemi och Heidi konstaterade då att ingen kan förutse exakt hur mycket Finlands BNP kommer att falla i år.

Delivered (länk till artikeln här)

– Att vi landar på minus 12 procent är inte helt osannolikt, sade Heidi då.
Den senaste prognosen är -3,7 procent för Finland – för Sveriges del -3,5 procent.

– Det värsta tänkbara scenariot förverkligades inte och Norden har som region klarat sig bättre än Europa generellt, konstaterar Heidi nu. Detta tack vare att industrin kunde hålla igång – ingen lock down krävdes i den sektorn – och servicebranschens nedstängning påverkar inte siffrorna i samma grad, förklarar hon vidare.

Samtidigt är siffrorna för vår utrikeshandel betydligt lägre än vid samma tidpunkt ifjol.

– Pandemin har lett till en ökad konsumtion, men en lägre export. Det är en intressant effekt som troligen svänger tillbaka när allt är över, tror Heidi.
Transportbranschen har under året visat sig vara väldigt agil – när vissa distributionskedjor brustit har de lappats med andra.

– Logistikkedjornas roll i samhället har framhävts under krisen och ses idag inte som lika självklara som tidigare. När vaccinet ska distribueras ut och i rätta temperaturer, kommer transportörerna att ha en viktig roll.

Summa summarum konstaterar Heidi att höstens andra våg inte lett till lika betydande effekter som vårens – mycket tack vare att vi drog lärdomar av vårt agerande då.

Heidi Schauman

– Fokus på att hålla igång samhället är större nu och nedstängningar undviks så länge läget inte eskalerar fullkomligt. Samtidigt var stödpaketen som delades ut i våras betydande, till skillnad från i höst.

Att göra de rätta bedömningarna är inte lätt och en pandemi har visat sig vara något annat än en ”vanlig” lågkonjunktur.

– Trots att åtgärderna var olika i Sverige och Finland, har våra ekonomier ändå påverkats i ungefär samma utsträckning. I höst har vi också haft maktbyte i USA, och det ska bli intressant att se om det handelsavtal som hade förberetts i flera år före Trump, återupptas till behandling. Det vi åtminstone vet är att EU förbereder sig för ett närmare samarbete med USA och att detta ligger i vårt intresse, avslutar Heidi.

Text: Anna Sand
Foto: Pressbild

Vårt nyhetsbrev

Vill du vara först med de senaste nyheterna från Scandic Trans? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vår företagstidning

Delivered

2020
Ladda ner ››

Relaterade nyheter

Tack för din registrering! Formuläret skickades utan problem. Vänligen kontrollera din inbox för bekräftelse.